( RESİMLİ ANLATIMLI)
Evet, bugün ilk
günümüz. Dün aldığım taze börülceleri bugün pişirmeye karar verdim. Güne
başlamadan, gazetelere bakmak şart. Puh ya maillere bakmaz olsaydım.
İstanbul’dan arkadaşım hayattan sıkılmış. Tatili bitmiş ama işe dönmek
istemiyormuş. Bu güzel maili “ Ölsek de kurtulsak mı acaba?” ile bitirmiş…
Sanki bir ara İstanbul’a gitmem şart oldu. Sonuçta ben hariç kim ister
ki tatilden sonra işe dönmeyi. Azcık işkoliğim evveeetJ Geldik börülcenin
faydalarına... Öncelikle başlamadan önce tezgâhta olması gerekenler:
·
1/2 kg börülce
·
1 kuru soğan
·
2 diş sarımsak (büyükse 1 diş de olabilir)
·
1 yemek kaşığı zeytin yağ veya ayçiçek yağı
·
1 kesme şeker veya 1 tatlı kaşığı toz şeker
·
1 yemek kaşığı salça veya 2 adet orta boy
kabukları doğranmış ve rendelenmiş domates
·
1 çay kaşığı pul biber
·
1 çay kaşığı karabiber
·
1 fiske zerdeçal
·
1/2 çorba kaşığı tuz
·
3 çay bardağı su
Ben genellikle geniş
tencerede yemek yapmayı seviyorum. Zira ısı daha geniş alana yayılıyor. Böylece
tabandakiler çok pişmiş en üsttekiler az pişmiş olmuyor.
YAPILIŞI
Tencerenin tabanına
sıvıyağı koyuyoruz. Soğanları ince ince doğruyoruz.
Tencereye ince doğradığımız soğanı ve sarımsağı ekliyoruz.
Yıkayıp sirkeli suda beklettiğimiz börülcelerin yarısını doğrayıp 1 kaşık domates salçasını ilave ediyoruz. Salça yerine domates kullandıysak da aynı işlemi yapıyoruz. Doğrama işlemi bıçakla yapılabilir.
Fakat; C vitamini metalle temas edince etkisini kaybeden bir vitamin olduğu için ben bıçak kullanmak yerine elle bölmeyi tercih ediyorum.
1/2 çorba kaşığı tuzu ilave edip kesme şekeri de ekliyoruz.
Üzerine kalan börülceleri de doğruyoruz.
Pul biber, karabiber
ve zerdeçalı da serpiştirip 2,5 çay bardağı suyu ekliyoruz.
Üzerine bir cam tabağı ters çevirip kapıyoruz.
Ocağın orta hararetli ayarında ağzını açmadan 20 dakika pişirip karıştırıyoruz. Daha sonra tabağı tekrar kapatıp 45 dakika daha kısık ateşte pişiriyoruz. Afiyet olsun J
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder