MALZEMELER
Yarım su bardağı haşhaş
Yarım su bardağı tahin
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı ılık su
1 kaşık kuru maya
1.5 kaşık tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1.5 kg un
YAPIMI
Bizim bayramların vazgeçilmezidir, uzun tatil yollarının yumuşacık çöreğidir haşhaşlı. Sıcakken çay eşliğinde yenilmesi gerekir. Sıcacık mis kokulu çayla birlikte ağızda dağılan bir lezzettir. Ki ben haşhaş dibekte dövülürken mis gibi kokusu yüzünden 1 kase haşhaşı sade yedikten sonra hasta olmuş bir çocuktum. Demem o ki pek severim. Derin bir kapta 2 su bardağı ılık su,1 kaşık kuru maya,1.5 kaşık tuz, 1 tatlı kaşığı şeker, 1.5 kg un yoğurulur. Hamur mayalanıp kabarana kadar beklenir.
Mayalanan hamur üç parçaya ayrılır. tezgah yağlanıp ilk parça üzerine konulur. Üzerine haşhaşın ve tahinin üçte biri 3 çorba kaşığı sıvı yağ gezdirilir.
Avuç içi ile yuvarlak şekilde açılır. Hamur üç parmak kalınlığında şeritlere kesilip, 4 parça üst üste konur ve İki ucundan tutarak iyice kıvrılarak sarılır.
Diğer parçalar da aynı işleme tabi tutulduktan sonra fırın tepsisi yağlanıp aralarında boşluk kalmayacak şekilde yan yana dizilirler. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstü kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder