Uzuuun bir aradan sonra ev kızı hallerine geri dönüş yaptım:) Kendimize bakalım sağlıklı beslenelim derken en sevdiğim olan yoğurdu da evde yapıyorum uzun zamandır. Ve enteresan olan daha lezzetli olması. Bu yoğurtla yapılan yayla çorbasının tadı da ayrı güzel oluyor. Damağı rahatsız eden o tatlımsı hazır yoğurt tadının olmaması da sağlığın yanında lezzet tarafı..
Nasıl yapılır kısmı epeyce basit aslında. Sadece süt ve doğal yoğurda ihtiyaç var. Ben ve kardeşim yoğurdu pek sevdiğimizden biz biraz çokça yapıyoruz ölçüler değişebilir. Hmm bir de süt mevzuu var tabi. Hangi sütü alsam sorusunu ben de kendime sordum. Ben ya AOÇ sütü ile veya eğer yetişebilirsem perşembe sabahları gelen sütçüden aldığım sütle yapıyorum. Gelelim malzemelere:
3 litre süt
3 çorba kaşığı yoğurt ( bu eğer marketten alınan süt ileyse AOÇ yoğurdu, sütçü amcadan alınan süt ise rica edince yanında mayasını da veriyor ki ikinci opsiyon tercihimdir:))
sıcak tutmak için havlu
Önce sütü kaynatıyoruz. yani çok kolay dedim yoğurt yapmak ama öyle başında beklemek gerekiyor kaynarken ki sonra benim gibi tüm mutfağı temizlemek zorunda kalmayın. Hele bir de titizlik durumu sizde de varsa kesin bekleyin. Kaynadıktan sonra ocağın ayarını kısıp bir süre daha bekliyoruz ki benim bekleme sürem 5 dakika. bu süre içiniz rahat edene kadar olarak değiştirilebilir ama çok kaynayınca içindeki değerleri kaybettiğini de unutmayalım. daha sonra süt ılıması için bekliyoruz. Elimizin dayanabileceği kadar ılıyınca içerisine 3 kaşık yoğurdu koyup karıştırıyoruz. Daha sonra üstünü ve çevresini iyice kapayıp ki bu havlu veya kalın bir bezle olabilir. Oda koşullarında 5 saat bekliyoruz. Sonra yoğurdu buzdolabına kaldırıyoruz. Ertesi gün de afiyetle yiyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder